ciasteczkaWażne: Pozostawiamy ciasteczka. Przeglądając nasz serwis AKCEPTUJESZ naszą politykę prywatnościOK, schowaj.

 

Magazyn Kulturalno-Krajoznawczy GÓRY IZERSKIE

GÓRY IZERSKIE na wyciągnięcie ręki
 

• start  » Z góry  » Katowski bicz

Napisany: 2018-11-03

Katowski bicz

Co czeski kat zmiatał z talerza po ciężkiej pracy nad skazańcem?

Katův šleh - czeski szlagier kuchenny

Katův šleh to tradycyjna potrawa czeska. Przepisów, jak na polski bigos, znajdziecie setki, a wszystkie się od siebie nieco odróżniają, lecz każdy występuje jako "oryginalny". To tylko przewrotnie potwierdza, jak bardzo powszechne to danie. Niemal w każdej szanującej się restauracji czeskiej znajdziemy w menu katowski bicz.
Przyrządzane z wieprzowego mięsa w kawałkach, z dodatkiem cebuli oraz papryki słodkiej i pepperoni, bywa wzbogacane konserwowym ogórkiem. Sos, w którym mięso jest zatopione, niezbyt gęsty, odróżnia nieco danie od polskiego gulaszu*. Jest także bardziej czerwony, albo wielokolorowy jeśli z dodatkiem rozmaitych warzyw.

Przysmak katów z zasady powinien być pikantny, więc można go uznać za wariację gulaszu – węgierskiego dania narodowego. Tę ostrość łagodzą knedle, ziemniaki, ryż, placuszki ziemniaczane bądź pieczywo. Z tym zazwyczaj katův šleh jest jadane. A bywa i z frytkami, czerwoną fasolą, warzywami z wody, bądź surówkami.

Katův šleh, czyli UDZIEC WIEPRZOWY z Expres Menu podgrzany w schroniskowej kuchni, z ryżem smakował wybornie

Katowski bicz to najkrócej mówiąc coś pomiędzy gulaszem, leczo, boeuf Stroganow, siekaną karkówką w sosie itp. Danie, które wielu Polakom przypada do gustu, choć pod własną nazwą raczej słabo jest znane. W zamówieniach składanych kelnerom przegrywa zazwyczaj ze smażonym serem bądź czeskim gulaszem*. Na ogół niedrogie, smaczne i pożywne, podlane dobrym piwem może być głównym programem dnia spędzonego w Republice Czeskiej ;).

A ostatnio także i w Polsce. Choć trudno będzie znaleźć restaurację polską z katowskim biczem w karcie, to jednak łatwo można kupić gotowe danie Expres Menu. Za cenę 12,8 zł (z listopada 2018 r.) otrzymamy jedną porcję bardzo dobrze przyrządzonego udźca wieprzowego (jak nazwali potrawę po polsku producenci), którą wystarczy tylko podgrzać. W warunkach plenerowych dobrym dodatkiem będzie bułka.

Al

*) Polski gulasz i czeski gulasz to bądź co bądź inne dania niż gulyás, bográcsgulyás, a więc gulasz bograczowy, czyli węgierska potrawa kociołkowa.

Linki: · Szybki drobiazg* · www.expres-menu.pl

© Góry Izerskie 2006-2023

http://www.goryizerskie.pl

kontakt redakcja facebook prywatność spis treści archiwum partnerzy też warto

 

 

 

Polecane: montaż haków holowniczych regały magazynowe plomby gwarancyjne sprzątanie Wrocław