ciasteczkaWażne: Pozostawiamy ciasteczka. Przeglądając nasz serwis AKCEPTUJESZ naszą politykę prywatnościOK, schowaj.

 

Magazyn Kulturalno-Krajoznawczy GÓRY IZERSKIE

GÓRY IZERSKIE na wyciągnięcie ręki
 

• start  » Będzie  » Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej

Napisany: 2019-02-25

Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej

W Kopańcu po raz pierwszy spotkają się ludzie, którym zależy na prawdziwie zdrowej żywności

Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej 2-3 marca 2019

I Izerskiego Forum Suwerenności Żywnościowej 2-3 marca 2019, zwołane po to, by:

  • zaprezentować lokalne gospodarstwa produkujących ekologiczną żywność na sprzedaż
  • poznać się, zintegrować, nawiązać współpracę na rzecz realizacji zasad suwerenności żywnościowej,
  • stworzyć bezpośrednie łańcuchy sprzedaży i wzmocnić relacje między rolnikiem a konsumentem
  • omówić sprawdzone modele alternatywnych sposobów dystrybucji żywności, wymiany wiedzy i doświadczenia
  • dyskutować nad lokalnymi problemami związanymi z wytwarzaniem i dostępem do żywności
  • wymienić się nasionami i stworzyć koncepcje Lokalnego Kręgu Nasiennego (Lokalnego Banku Nasion)
  • włączyć ruch lokalny w globalny ruch suwerenności żywnościowej

Program

sobota, 2 marca

godzina...

9-950
Jadło z natury: alternatywy żywieniowe wokół nas — otwarty spacer ze szkoleniem (spacer odbywa się wokół gospodarstwa — można włączyć się w każdej chwili) / Krzysztof Kalemba

9-10 przyjazd, rejestracja uczestników

10-1030
Suwerenność żywnościowa lokalnie i globalnie / Marta Łukowska (Nyeleni Polska)

1035-1055
Agroekologia jako suwerenność żywnościowa w praktyce / Agnieszka Makowska (KŻZ, EUL, Nyeleni)

11-1115
Jak się (nie) edukuje rolników ekologicznych w Polsce / Agnieszka Makowska

1120-1130
O Koalicji ŻYWA ZIEMIA słów kilka / Agnieszka Makowska

1130-12 przerwa

12-1220
Sprzedaż bezpośrednia — praktyka lokalnych rynków / Wojciech Mejor (Kooperatywa DOBRZE, Nyeleni Polska)

1225-1225
Prezentacja przewodnika po sprzedaży bezpośredniej Kooperatywa DOBRZE

1240-13
RWS-y w Europie i Polsce — stan na dziś i plany, potrzeby na przyszłość / Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)

1305-1320
Kultura Pola, czyli koncepcja współpracy w oparciu o model RWS i pieniądz równoległy / Mateusz Wolniak

1320-1420 przerwa obiadowa

1420-1440
Prezentacja lokalnej inicjatywy — Leśnej Szkółki i przedsięwzięcie KORZENIE w Kopańcu / Maciej Muskat

1440-15
Sytuacja lokalna: Targ Rolny w Siedlęcinie, Paczka Izerska, Kooperatywa Spożywcza JG / Renata Korn, Paweł Sieczko

15-16 krąg zapoznawczy

16-1630 przerwa

1630-1730
Prezentacje lokalnych gospodarstw / rolnicy

1735-1755
Inspiracje z Czech; zrównoważony rozwój edukacji na rzecz solidarnego systemu żywnościowego — Erasmus +, Ogrody społecznościowe, sieciowanie RWS-ów / Jana Koźnarova — koordynator RWS-ów w Czechach, menadżer SOLID BASE

18-1820 przerwa

1820-19
Podsumowanie pierwszego dnia forum — dyskusja / kręgi

19-1930
Wspólny śpiew z Lokalną Grupą Wokalną

1930-2030 kolacja

niedziela, 3 marca

godzina...

8-9
Poranne morsowanie dla ochotników :) Wodospad Kropelka / Marcin Weigel

8-930 śniadanie

930-1005
Nasiona i bioróżnorodność: działania lokalne i globalne, sytuacja prawna a praktyczna / Sonia Priwiezencew (Fundacja Agrinatura)

1010-1025
Dawne odmiany roślin i ich reintrodukcja (wideo) / Denise Fu Dostatny (IHAR-Radzików)

1030-11
Dawne odmiany i sady tradycyjne — doświadczenie i bieżące projekty Społecznego Instytutu Ekologicznego i Fundacji AgriNatura / Tomasz Włoszczowski (Społeczny Instytut Ekologiczny)

1105- 1120
Samowystarczalne siedlisko — dwa słowa o permakulturze / Marta Łukowska

1125-1140
Grzyby - potrawa czy lek? Jolanta Radomska, grzyboznawca

1145-1150
Jelenia Góra — Miasto Sprawiedliwego Handlu / Elżbieta Wardzała

1150-1215 przerwa

1215-1230
Miejskie ogrodnictwo a suwerenność żywnościowa / Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)

1235-1255
Czy potrzebna nam Suwerenność Żywnościowa?, czyli o zjawiskach, trendach, jakości i bezpieczeństwie produktów na rynku spożywczym / Marzena i Marcin Galiccy, FoodRentgen

1255-14
Podsumowanie całego forum, pytania do prowadzących

14-15 obiad

15-16
Mini warsztat — elementarz zbieracza nasion, trening w pozyskiwaniu nasion / Nicolaas Stouten (rolnik z Przecznicy)

Uwaga !
Zakwaterowanie oraz wyżywienie w trakcie imprezy są odpłatne. Zgłoszenia uczestnictwa oraz zamówienia posiłków dokonuje się poprzez formularz rejestracyjny dostępny na Facebooku: fb.com/events/588735651539960

Linki: · Prosto: jeść, budować, żyć · facebook.com/events/588735651539960

© Góry Izerskie 2006-2023

http://www.goryizerskie.pl

kontakt redakcja facebook prywatność spis treści archiwum partnerzy też warto

 

 

 

Polecane: plomby gwarancyjne regały magazynowe montaż haków holowniczych sprzątanie Wrocław