ciasteczkaWażne: Pozostawiamy ciasteczka. Przeglądając nasz serwis AKCEPTUJESZ naszą politykę prywatnościOK, schowaj.

 

Magazyn Kulturalno-Krajoznawczy GÓRY IZERSKIE

GÓRY IZERSKIE na wyciągnięcie ręki
 

• start  » Będzie  » Bazar wyzWOLoNEGO jedzenia

Napisany: 2015-01-26

Bazar wyzWOLoNEGO jedzenia

III eduBAZAR SLOW FOOD DOLNY ŚLĄSK w Kromnowie

(Źródło: Slow Food Dolny Śląsk)

Slow Food Dolny Śląsk i Artystyczna Galeria Izerska zapraszają SFojsko i serdecznie w sobotę 21 lutego w godz.11-18 do Kromnowa na III eduBAZAR.

EDUKACJA + BIESIADA + SPRZEDAŻ

Edukować, biesiadować i sprzedawać będą przede wszystkim aktywni członkowie convivium Slow Food Dolny Śląsk. W Kromnowie posmakujemy lokalnych produktów, manufakturowych, sezonowych, uczciwych i pysznych. EduBAZAR odbędzie się w grupie wielu mecenasów kursu edukacyjno-kulinarnego WOJ: WIEDZA O JEDZENIU realizowanego przez Slow Food Dolny Śląsk w przedszkolach, szkołach, bibliotekach, klubach i miejscach nieformalnych.

Na ten eduBazar Slow Food Dolny Śląsk po raz pierwszy zaprasza wytwórców rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, tj. tylko tego, które związane jest bezpośrednio z jedzeniem - od naczyń, poprzez przybory i urządzenia, aż po tkaniny i odzież kulinarną. Wszystko lokalne, tradycyjne, uczciwe i manufakturowe. eduBazary w przyszłości mają mieć właśnie taką kulinarno-rzemieślniczą formułę. Aby promować tradycyjne rękodzieło, także to z nowatorskimi motywami. Także rzemiosło rekonstruowane, tj. odtwarzane m.in. przez archeologów z czasów wczesnego średniowiecza lub innych.

W programie

  • wykłady o lokalnej i uczciwej żywności oraz tradycyjnych metodach uprawy, hodowli i wytwórstwa
  • warsztaty kulinarne
  • konkurs wiedzy nt. dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska
  • prezentację rękodzieła i rzemiosła kulinarnego, czyli związanego z jedzeniem
  • prezentację żywności lokalnej, tradycyjnej, uczciwej, manufakturowej i smacznej

WYKŁADY

  • godz. 12 :: SER - ile sera w serze i dlaczego warto jeść lokalnie
  • godz. 13 :: OWOC - co rośnie lokalnie i jak smakuje
  • godz. 14 :: WARZYWO - jakie znaczenie ma uprawa ekologiczna lub tradycyjna
  • godz. 15 :: MIÓD - jakie są jego rodzaje i dlaczego warto je jeść
  • godz. 16 :: MĄKA - dlaczego dodaje się do niej szkodliwe substancje
  • godz. 17 :: OLEJ - po co oliwimy nasz organizm

Wstęp na wykłady - BEZPŁATNY i WOLNY

WARSZTATY z cyklu WOJ: WIEDZA O JEDZENIU

  • godz. 1430-1530 :: WARSZTAT ŚNIADANIOWY - jak przygotować zdrowe śniadanie bez białego cukru
  • godz. 1545-1645 :: WARSZTAT OBIADOWY - jak przygotować tradycyjne dania ze zdrowych składników
  • godz. 17-18 :: WARSZTAT KOLACYJNY - jak zrobić dobry, domowy ser i z czym go podać

Koszt: 20 zł / dorosły, 10zł / dziecko (wiek 6-18 lat); prowadzenie: Slow Food Dolny Śląsk; zapisy: slowfooddolnyslask(@)gmail.com, zapisy i przedpłaty do 19 lutego br.

ZAPRASZAMY !

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności. Szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie. Żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. Lokalne convivium reaktywowało się w październiku 2014 r. (slowfooddolnyslask.org oraz facebook.com/ slowfooddolnyslask)
Zainteresowanych członkostwem w Slow Food i dołączeniem do III eduBAZARU prosimy o kontakt e-mail.

Źródło: Slow Food Dolny Śląsk

Tagi: · Artystyczna Galeria Izerska · Kromnów

Linki: · Artystyczna Galeria Izerska · Izerska JARMARK-a · www.facebook.com/slowfooddolnyslask · galeriaizerska.blogspot.com

© Góry Izerskie 2006-2023

http://www.goryizerskie.pl

kontakt redakcja facebook prywatność spis treści archiwum partnerzy też warto

 

 

 

Polecane: plomby gwarancyjne regały magazynowe montaż haków holowniczych sprzątanie Wrocław