ciasteczkaWażne: Pozostawiamy ciasteczka. Przeglądając nasz serwis AKCEPTUJESZ naszą politykę prywatnościOK, schowaj.

 

Magazyn Turystyczno-Krajoznawczy GÓRY IZERSKIE

GÓRY IZERSKIE na wyciągnięcie ręki
 

• start  » Informacje  » Nie marnuję żywności!

Napisany: 2021-03-09

Nie marnuję żywności!

Gotuję więc z tego co mam, dlatego jem smacznie ;)

Piiza, bigos, ragoût, ragoût, lecsó i setki innych przepysznych potrwa powstało dlatego, że nic się nie marnowało

Wciąż można się zgłaszać do konkursu Zero food waste — nie marnuję żywności ogłoszonego przez
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Bogata część świata zbyt wiele marnuje jedzenia. Musimy wreszcie to zmienić! Przyda się do tego kreatywne podejście do sztuki kulinarnej by wykorzystywać w gotowaniu wszystkie produkty jakie przynosimy ze sklepów.
Możemy stworzyć wyjątkowe danie z przysłowiowych resztek, a przepis wraz ze zdjęciami lub filmami może przynieść nam nagrodę!
Wystarczy przysłać swój pomysł do
24 marca br. na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl.

Zaproszone czuć się powinny zwłaszcza członkinie kół gospodyń wiejskich, skupieni wokół świetlic, ośrodków kultury, klubów etc., a także uczniowie szkół gastronomicznych itp. (z zastrzeżeniem, że udział w konkursie osoby niepełnoletniej poniżej 16 roku życia potwierdza pisemnie rodzic lub opiekun prawny). Oczywiście również indywidualni miłośnicy kreatywnego pichcenia :).

ZERO FOOD WASTE - NIE MARNUJĘ ŻYWNOŚCI: konkurs na danie z resztek

Organizatorzy ustanowili kategorie konkursowe:
1. Zapiekanki — danie złożone co najmniej z 2 składników i poddane obróbce cieplnej w piekarniku, piecyku, mikrofalówce lub innym źródle ciepła.
2. Sałatki — danie powstałe z możliwością zastosowania składników świeżych, gotowanych, suszonych, wędzonych, pieczonych w różnych kompozycjach i ilościach, połączonych sosem, dipem itp. Sałatki mogą być jarskie lub z dodatkiem mięsa i ryb.
3. Słodkie lub słone przekąski na jeden kęs.
4. Dania z mięsem powstałe z użyciem mięsa w różnej postaci jako jednego ze składników.
5. Dania jarskie z użyciem tylko składników roślinnych. Nie dopuszcza się zastosowania mięs, ryb i owoców morza.

Nagrody konkursowe:

  • nagroda główna za zajęcie pierwszego miejsca w danej kategorii to 500 zł i dyplom
  • nagroda za zajęcie drugiego miejsca w danej kategorii to 300 zł i dyplom
  • nagroda za zajęcie trzeciego miejsca w danej kategorii to 200 zł i dyplom

Jury może także przyznać wyróżnienia w danej kategorii w postaci nagród książkowych i dyplomów.

Specjalne nagrody będą ufundowane dla uczniów szkół gastronomicznych i branżowych uczestniczących w konkursie.

Regulamin i więcej informacji znaleźć można w serwisie instytutu.

red.

Tagi: · konkurs

© Góry Izerskie 2006-2020

http://www.goryizerskie.pl

kontakt redakcja facebook prywatność spis treści archiwum partnerzy też warto

 

 

 

Polecane: montaż haków holowniczych plomby gwarancyjne regały magazynowe sprzątanie Wrocław