ciasteczkaWażne: Pozostawiamy ciasteczka. Przeglądając nasz serwis AKCEPTUJESZ naszą politykę prywatnościOK, schowaj.

 

Magazyn Turystyczno-Krajoznawczy GÓRY IZERSKIE

GÓRY IZERSKIE na wyciągnięcie ręki

Atrakcje Wieże widokowe    Wędrówki Rower Narty Na wózku Bezpiecznie Bliżej gór Las Historia Legendy


 

• start  » Informacje  » Zerwij chwasta! I zjedz

 
 

Napisany: 2017-07-04

Zerwij chwasta! I zjedz

Kucharzący - domowo i restauracyjnie - podszkolcie się chwastologicznie

(fot. archiwum Chwastożerców)

Warzywa nieuprawne, są też jadalne. Warto poznać dzikie rośliny w kontekście kulinarnym, historycznym i antropobotanicznym. Szkolenie 16 lipca 2017 r. w tym zakresie organizują SFojaki (czyli aktywiście Slow Food) z Grupy Chwastożerców wraz z partnerami i przyjaciółmi z Farmy 69 - agroturystycznego gospodarstwa w Kopańcu. Plenerowe i lokalowe zajęcia odbędą się w plenerze i karczmie (biesiadnym szałasie z dostępem do kuchni i paleniska). Uczestnicy szkolenia będą słuchać, mówić, wąchać, smakować, gotować, jeść i pić. A jeśli zechcą - będą też biesiadować lub spać (odsypiać?).

Tematyka szkolenia:

  • warzywa nieuprawne i uprawne
  • chwastologia
  • kuchnia średniowieczna
  • kuchnia staropolska
  • rolnictwo i ogrodnictwo
  • permakultura i ekologia
  • polityka konsumencka i gastronomiczna
  • system dostaw i lokalni producenci żywności

Uczestnicy szkolenia poznają wybrane gatunki popularnych roślin jadanych w przeszłości lub współcześnie, ich zastosowanie kulinarne, przyrządzą wspólnie kilka potraw, otrzymają materiały szkoleniowe i pod czujnym okiem prowadzących wykonają dla siebie chwastniki (zielniki z chwastami jadalnymi). Każdy uczestnik po zaliczeniu testu końcowego otrzyma Certyfikat Chwastożercy Stopnia Podstawowego.

Organizatorzy i partnerzy

Prowadzący: Grupa Chwastożerców.
Gospodarz: Farma 69 - gospodarstwo agroturystyczne Norberta Podwińskiego w Kopańcu.
Partner merytoryczny i produktowy: Slow Food w Polsce + Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wrocław.
Patronat medialny: slowfood.edu.pl + eMSA Inicjatywa Edukacyjna.
Patronat produktowy: Gospodarstwo Sadownicze Owoce Lutyni (owoce + przetwory owocowe i warzywne).
Drzazgi & drobiazgi: deski drewniane manufakturowe.

Surowce

W szkoleniu będą zastosowane rośliny pochodzące przede wszystkim z gospodarstwa Farma 69. W części kulinarnej będą zastosowane slowfoodowe produkty dolnośląskie (dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, tzn. wytworzone w 100% na Dolnym Śląsku w składzie posiadające min. 75% surowców i półproduktów wyhodowanych lub uprawianych na Dolnym Śląsku). W przypadku braku stosownych surowców spełniających wymogi slowfoodowego produktu dolnośląskiego, zostaną zastosowane slowfoodowe surowce i (pół)produkty z województw ościennych lub dalszych województw i gmin, w których funkcjonuje aktywne i zaprzyjaźnione Convivium z sieci Slow Food International i Slow Food w Polsce.

Szkolenie

Koszt uczestnictwa: 280 zł.
Czas trwania: 8 h (w godz. 11-19).
Termin zgłoszeń: 11 lipca 2017 r.
Termin wydarzenia: 16 lipca 2017 r.
Zgłoszenia + przedpłaty + informacje: chwastozercy[at]gmail.com .
Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje kolejność przedpłat.

Program szkolenia

CZĘŚĆ 1 - TEORETYCZNA (godz. 11-12), miejsce: karczma
1. Rozgrzewka z chwastem - sprawdzenie wiedzy uczestników (test).
2. Wstęp teoretyczny o warzywach nieuprawnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych, warzywach archaicznych.
3. Prezentacja wybranych roślin nieuprawnych jadanych w przeszłości.
4. Rozdanie materiałów edukacyjnych do rozpoznawania i kulinarnego wykorzystania roślin.

CZĘŚĆ 1 - ZBIERACKA (godz. 12-13), miejsce: plener
1. Szkolenie plenerowe ze zbieractwem i rozpoznawaniem roślin.
2. Samodzielne zbieractwo.
3. Weryfikacja zebranych roślin w kontekście przyrządzania potraw.

PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (godz. 13-15) podczas Jarmarku Perskiego Izerskiego, miejsce: Średniowieczna Osada w Kopańcu, na terenie Farmy 69
Prezentacja lokalnych produktów spożywczych pochodzących z Gór Izerskich, Pogórza Izerskiego, Karkonoszy i innych subregionów woj. dolnośląskiego, od miejscowych wytwórców, ogrodników, rolników i kucharzy.

CZĘŚĆ 2 KULINARNA (godz. 15-18), miejsce: karczma
1. Przygotowanie surowców roślinnych i innych, w tym odzwierzęcych.
2. W podgrupach - przygotowanie potraw z zebranych roślin z użyciem produktów lokalnych.
3. Prezentacja potraw.
4. Wspólna biesiada.
5. Dyskusja, wymiana refleksji.

CZĘŚĆ FINAŁOWA (godz. 18-19).
1. Test wiedzy o chwastach jadalnych, warzywach nieuprawnych (zaliczenie - niezbędne do otrzymania certyfikatu).
2. Rozdanie upominków.
3. Rozdanie Certyfikatów Chwastożercy Stopnia Podstawowego.
4. Zakończenie i pożegnanie.

Nabór wolontariuszy - do 11 lipca pod adresem: chwastozercy[at]gmail.com .
Prowadzenie w jęz. polskim i angielskim: Anna Rumińska + zespół (wolontariusze) - architektka, antropolożka kultury, chwastożerczyni, publicystka, edukatorka, konsultantka, członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego i International Society of Ethnobiology, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk.

Uwagi

  • językiem szkolenia i materiałów edukacyjnych będzie polski i angielski (w razie potrzeby)
  • koszt uczestnictwa w szkoleniu nie obejmuje noclegów ani wyżywienia (rezerwacje odrębne)
  • podczas szkolenia będą użyte potencjalne alergeny; organizatorzy nie prowadzą analizy alergii, nietolerancji ani innych preferencji żywieniowych; uczestnicy konsumują produkty zgodnie ze swoimi preferencjami żywieniowymi
  • szkolenie przeznaczone jest wyłącznie dla osób dorosłych (na terenie Farmy 69 dostępne są liczne atrakcje dla dzieci)
  • udział w szkoleniu oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do celów promocji w mediach organizatorów
  • warunkiem rezerwacji miejsca jest przedpłata kwoty za uczestnictwo - decyduje kolejność przedpłat

Możliwy jest nocleg w gospodarstwie agroturystycznym Farma 69 - przed lub po szkoleniu, w wybranym terminie, standardzie, stylistyce. W Domu Tyrolskim (pokoje gościnne z łazienkami, łącznie 15 miejsc noclegowych)
Domku Baby Jagi (domek z 4 miejscami noclegowymi)
Domku pod Jaworami (domek 2-pokojowy, wyposażony w kuchnię i łazienkę, salon i sypialnię, z 10 miejscami noclegowymi).

Rezerwacje noclegów należy uzgadniać i opłacać odrębnie w porozumieniu z gospodarzami Farmy 69 pod hasłem Szkolenie Chwastożerców 16 lipca, pod adresem: farma69[at]poczta.onet.pl .

Źródło: Slow Food Dolny Śląsk

 
 
 
 

Tagi: · Kopaniec

· slowfooddolnyslask.org · facebook.com/events/1971859973059423 · www.izerska.pl/Farma_69_art,9.html

 
ExpresMenu
 

Zobacz więcej

 
 

© Góry Izerskie 2006-2017

http://www.goryizerskie.pl

newsletter kontakt redakcja prywatność archiwum spis treści facebook partnerzy też warto

 

 

 

Polecane: montaż haków holowniczych regały magazynowe plomby gwarancyjne sprzątanie Wrocław